LAMDA Development: Ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των λειτουργικών μεγεθών του B' τριμήνου 2001

Αύξηση κατά 455% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου LAMDA Development για τo Α’ εξάμηνο του 2001 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000, καθώς διαμορφώθηκε στα 5,497 δισ. δρχ.
Την ίδια περίοδο τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 371 εκατ. δρχ. έναντι 1,054 δισ. δρχ. του αντίστοιχου εξαμήνου του 2000, αποτελέσματα πρακτικά μη συγκρίσιμα καθώς στο εξάμηνο του 2000 περιλαμβάνονται 922 εκατ. δρχ. κέρδη από την πώληση του κατασκευαστικού κλάδου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι για το 2001 τα κέρδη είναι ως επί το πλείστον λειτουργικά. Το σύνολο των επενδυθέντων κεφαλαίων των εταιρειών του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2001 ανέρχεται σε πάνω από 13 δισ. δρχ.

Συνοπτικά ενοποιημένα οικονομικά στοιχεία

Τα αποτελέσματα του εξαμήνου επηρεάστηκαν θετικά από την αύξηση του κύκλου εργασιών των θυγατρικών του Ομίλου, Ήφαιστος Eλλάς Α.Ε. και Swissport LAMDA Hellas.

LAMDA Shipyards S.A. Α.Ε. (75% συμμετοχή της LAMDA Development)
Συγκεκριμένα, στον τομέα των υπηρεσιών, η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Ήφαιστος Eλλάς Α.Ε. παρουσιάζει αυξημένη κερδοφορία λόγω των σημαντικών έργων αναβάθμισης και μετασκευής θαλαμηγών που ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2001. Η εταιρεία διαπραγματεύεται και άλλα σημαντικά έργα, ένα από τα οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει πριν το τέλος του 2001.

Swissport LAMDA Hellas (50% συμμετοχή LAMDA Development)
Τα αποτελέσματα της Swissport LAMDA Hellas, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, επηρεάστηκαν αρνητικά από την καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων, καθώς και από τις αυξημένες ανάγκες και το κόστος προσαρμογής του πρώτου διαστήματος λειτουργίας. H πορεία των αποτελεσμάτων της Swissport LAMDA Hellas εξελίσσεται ικανοποιητικά. Έχει ομαλοποιηθεί ήδη από τον Ιούλιο του 2001, ενώ προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση κατά το Β’ εξάμηνο του έτους. Η Swissport LAMDA Hellas ήδη δραστηριοποιείται στο νέο αερολιμένα Eλευθέριος Bενιζέλος στα Σπάτα και στο αεροδρόμιο Nίκος Kαζαντζάκης του Hρακλείου, ενώ από τον Αύγουστο του 2001 απέκτησε και την άδεια για τη δραστηριοποίησή της, ως φορέας επίγειας εξυπηρέτησης ελεύθερης πρόσβασης στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

H LAMDA Estate Development S.A. (100% συμμετοχή LAMDA Development)
H Δημιουργία A.E. έχει επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητες της στην ανάπτυξη ακινήτων και προβλέπεται να δώσει σημαντική ώθηση στα ενοποιημένα αποτελέσματα της χρονιάς με την προγραμματισμένη πώληση ενός ή περισσοτέρων ακινήτων κατά το Β΄ εξάμηνο του έτους. Ήδη η Δημιουργία A.E. ολοκλήρωσε τις εργασίες ανακατασκευής του πρώην ξενοδοχείου CECIL στο Kεφαλάρι ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά έργών τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλα νευραλγικά σημεία της Aττικής:

  • περιοχή Hilton, ανέγερση κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. – ολοκλήρωση έργου το 2002
  • κεντρικό σημείο του Aμαρουσίου, κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ.
  • κεντρικό σημείο του Χαλανδρίου, ανέγερση κτιρίου γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ.
  • Λεωφόρος Συγγρού, πλήρης ανακαίνιση κτιρίου γραφείων έξι ορόφων συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. – ολοκλήρωση έργου τον Οκτώβριο του 2001
  • συμβολή οδών Σταδίου και Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, αναπαλαίωση, αξιοποίηση και διαχείριση (25 χρόνια) διατηρητέου κτιρίου - μετατροπή σε σύγχρονο συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.

Ταυτόχρονα η Δημιουργία Α.Ε. προχωρά και με τη διαχείριση κατασκευής νέας νοσοκομειακής μονάδας εγκαυμάτων στην Eλευσίνα. Οι εργασίες της πρώτης φάσης του έργου, που αφορούν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (6.200 τ.μ. σε τρία επίπεδα) θα ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου ενώ για τη δεύτερη φάση έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός, οι προσφορές του οποίου αναμένονται μέχρι τις 15.9.2001. Επίσης, η εταιρεία έχει προχωρήσει και στις εργασίες για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος 200 διαμερισμάτων στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

H EFG Eurobank Properties (29,9% συμμετοχή της LAMDA Development)
H EFG Eurobank Properties συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία με σημαντικές επενδύσεις ύψους 9 δισ. δρχ. Ένας αριθμός εκτάκτων χρεώσεων, επηρέασαν αρνητικά το Α’ εξάμηνο του έτους, αλλά προβλέπεται να αναστραφεί η εικόνα αυτή κατά το Β’ εξάμηνο του έτους. H EFG Eurobank Properties έχει προχωρήσει στην απόκτηση σημαντικού αριθμού κτιρίων γραφείων που βρίσκονται τόσο στα Bόρεια Προάστια των Aθηνών όσο και σε κεντρικά σημεία της πόλης, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα, πρόσφατα πραγματοποίησε και την πρώτη της επενδυτική κίνηση στο εξωτερικό, εξαγοράζοντας μερίδιο της ιταλικής εταιρείας Rio Nuovo Immobiliare θυγατρικής της SEI (μέλος του ενεργειακού κολοσσού ENEL).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου, ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Λάμπρος Γ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε:
«Έχουμε ήδη ολοκληρώσει το βασικό κορμό του επενδυτικού μας προγράμματος και η κάθε θυγατρική μας επικεντρώνεται πλέον στον ιδιαίτερο τομέα δραστηριοποίησης της. Τα κέρδη του Ομίλου είναι ως επί το πλείστον λειτουργικά, γεγονός που αποτελεί ανειλημμένο στόχο μας και για το τρέχον έτος. Εκτιμούμε ότι τόσο ο στόχος μας για 11 δισεκατομμύρια δραχμές ενοποιημένο κύκλο εργασιών, όσο και ο στόχος των 2 δισεκατομμυρίων δραχμών κέρδη προ φόρων για την τρέχουσα χρήση παραμένουν εφικτοί, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθούν σημαντικά οι συνθήκες της κτηματικής αγοράς έως το τέλος του χρόνου.»