LAMDA Development: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση 2004-2005

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση 2004-2005:
Ολοκλήρωση Επενδυτικού Προγράμματος €700 εκατομμυρίων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ομίλου εταιρειών LAMDA Development παρουσία των Μετόχων της εταιρείας. Η Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα, τα οποία είχαν τεθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ημερήσια Διάταξη.

Προοπτική και Στόχοι

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της LAMDA Development, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, καλωσόρισε τους Μετόχους της εταιρείας και δήλωσε:

«Στόχος μας είναι να διαμορφώνουμε και να πρωταγωνιστούμε στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, διασφαλίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη και κερδοφορία της LAMDA Development και των συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων, προς όφελος όλων των μετόχων. Εστιάζουμε στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες με εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς φορείς, επιτυγχάνοντας έτσι την περαιτέρω διείσδυση μας στους τομείς της ανάπτυξης ακινήτων, των υποδομών και των πρωτοπόρων υπηρεσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development, κ. Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας και ανέλυσε στους Μετόχους τις προσοδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας:

«Στη LAMDA Development, συμπληρώνουμε φέτος την τέταρτη χρονιά επικερδούς λειτουργίας, έχοντας θέσει γερές βάσεις για τη μελλοντική προοπτική της εταιρείας μας. Στο τέλος του 2004, θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος επενδυτικού μας προγράμματος, αξίας €700 εκατομμυρίων, με σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ανάπτυξης ακινήτων επιφάνειας 500.000 τ.μ. Η εταιρεία ήδη αποκομίζει απτά οφέλη από την άμεση εμπορική αξιοποίηση των επενδύσεών της, ενώ εξασφαλίζει νέες συμφωνίες που θα αποφέρουν περαιτέρω έσοδα σε επίπεδο πωλήσεων κατοικιών και μισθωτηρίων συμβολαίων. Εφαρμόζουμε σταθερά την επιχειρηματική μας στρατηγική και συνεχίζουμε τις επενδύσεις στον τομέα των υποδομών εντός και εκτός Ελλάδος, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα πέντε χρόνια.»

Ορόσημα 2003 - Εξέλιξη επενδυτικού σχεδίου

Τα θέματα που αποτέλεσαν ορόσημο για τη χρονιά που πέρασε, επιβεβαιώνουν τη δυναμική πορεία της LAMDA Development.

Στο χώρο των επίγειων υποδομών, η LAMDA Development βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης επενδύσεων που αποτελούν σταθμό ανάπτυξης της εταιρείας και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας γενικότερα. Συγκεκριμένα: i) το Χωριό Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στο Μαρούσι, το οποίο αναδιαμορφώνεται σε ένα νέο, ήπιας δόμησης προάστιο, την ΉΛΙΔΑ, και περιλαμβάνει το πρώτο στο είδος του εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στην Ελλάδα, ii) το Mediterranean Cosmos, το μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στη βόρεια Ελλάδα, για το οποίο έχουν ήδη κλειστεί συμφωνίες με τον Όμιλο Inditex (ΖΑRA, κ.α.), τη VILLAGE Roadshow Operations Hellas και τον Όμιλο Μασούτη και iii) τη VIP Μαρίνα Φλοίσβου, που θα καλύψει τις ανάγκες ελλιμενισμού μεγάλων και πολυτελών θαλαμηγών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και μετέπειτα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανάπτυξη των κτιρίων γραφείων Kronos Business Centre στο Μαρούσι και Apollo Business Centre στο Χαλάνδρι. Το Kronos ενοικιάστηκε στην Procter & Gamble Hellas και τη Hyatt Regency, ενώ πωλήθηκε με τη μέθοδο sale and lease back στην Εμπορική Leasing. Το Αpollo πωλήθηκε στην ΕΓΝΑΤΙΑ Ασφαλιστική. Επιπλέον, με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η ανάπτυξη των πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων «ΑΥΡΑ» στο Κεφαλάρι και «Lake View Condominium» στη Ρουμανία, των οποίων έχει ήδη πωληθεί το 50% των κατοικιών.

Σε ό,τι αφορά τη LAMDA Shipyards and Marine Services, η εταιρεία ξεκίνησε το επενδυτικό της πρόγραμμα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της, ενώ διατήρησε σταθερή την επιχειρηματική της δραστηριότητα και έκλεισε τη χρονιά με θετικά αποτελέσματα, παρά την προσωρινή μείωση στη ζήτηση ναυπηγοεπισκευαστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου του 2003. Παράλληλα, παρά το δυσχερές περιβάλλον στον τομέα των αερομεταφορών, η Swissport LAMDA Hellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 20% και πέτυχε θετική οργανική κερδοφορία (EBITDA), για πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας της. Η οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας αποδίδεται αφενός στην αύξηση του αριθμού των πελατών της και αφετέρου στον περιορισμό των κοστολογίων της.

Νέα Θυγατρική

Η LAMDA Development ανακοίνωσε τη δυναμική έναρξη της LAMDA Hellix, νέας θυγατρικής στο χώρο του “Wired Real Estate”, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών outsourcing ειδικών κτιριακών υποδομών υψηλής τεχνολογίας αδιάλειπτης λειτουργίας (Mission Critical Facilities).

Οικονομικά Αποτελέσματα

Η LAMDA Development έκλεισε τη χρονιά με κέρδη προ φόρων που ξεπέρασαν τα €5 εκατομμύρια. Η αύξηση του κύκλου εργασιών, των επενδεδυμένων κεφαλαίων και των κερδών προ φόρων, αποσβέσεων και εξυπηρέτησης δανείων (EBITDA) επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί με την ολοκλήρωση του επενδυτικού της προγράμματος τη διετία 2004-2005.

Μέρισμα

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε την πληρωμή μερίσματος € 0,06 ανά μετοχή για τη χρήση 2003.

Μετοχή

Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι η πρόσληψη της Εθνικής Χρηματιστηριακής από τη LAMDA Development ως ειδικό διαπραγματευτή των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α.. Αποτέλεσμα της συνεργασίας ήταν η θεαματική αύξηση κατά δώδεκα φορές, της ημερήσιας εμπορευσιμότητας της μετοχής, εξαιρουμένων των πακέτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο. Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 148% η ρευστότητα της μετοχής, διευκολύνοντας την είσοδο περισσότερων μικρομετόχων. Τέλος, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία όλα τα υψηλά κριτήρια εισαγωγής, η LAMDA Development εντάχθηκε στο διεθνή δείκτη EPRA/ NAREIT Global Real Estate Index.

Προς τους συντάκτες:

LAMDA Development

Η LAMDA Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών που επενδύει στην ανάπτυξη επίγειων, θαλάσσιων και εναέριων υποδομών.